nuffnang

Wednesday, November 4, 2009

Nak Banjir Doh Gamaknya

Dari semalam lagi hujan dah mula turun, ini bermakna kita telah melangkah ke era tengkujuh.. Negeri kelantan terkenal dengan musim tengkujuhnya sehingga suatu ketika dahulu ada dikalangan pemimpin kita nak jadikan musim ni sebagai pesta tengkujuh. Demo tak apalah sebab demo berada di zon yang selamat dari serangan air bah. Bagi penduduk yang berada di sekitar kota bharu, jalan PCB dah mula sibuk mengemas apa yang patut.

Menurut akhbar sinar harian hari ni

Penduduk di pesisir pantai kini mengambil langkah berjaga-jaga dengan membaik pulih bumbung rumah yang uzur berikutan musim tengkujuh nanti.

Seorang penduduk dari Pantai Pulau Kundor, Saleh Saad, berkata dia mengambil keputusan untuk membaiki atap rumah dan kawasan-kawasan yang rosak.

“Kebiasaannya setiap kali musim tengkujuh dan angin kuat bumbung rumah kami akan diterbangkan angin.

“Sebelum kejadian tidak diingini berulang lagi saya memastikan ia kukuh dan selamat untuk didiami,” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Seorang lagi penduduk, Hassan Salleh, 45, berkata, kelajuan angin tidak boleh dijangkakan menyebabkan bahagian rumah yang hampir rosak di rumahnya digantikan.

“Saya bimbang jika angin kuat berlaku secara tiba-tiba kerana rumah kami berhampiran dengan pantai.

“Sebelum atap kami diterbangkan kami telah menggantikannya dengan yang baru dan menampal bahagian dinding rumah yang berlubang supaya tidak kena tempias hujan nanti,” katanya.

Musim hujan ni segalanya lembab sehinggakan otak abiey pun lembab dan lesu... malas sangat sedangkan budak2 nak exam.. aduh... cammna nih.... Latihan rasanya dah banyak diberi dan soalan2 dah dibincangkan...
Hati jadi tak keruan memikirkan prestasi budak2 nih... Cikgu yang lebih gelisah berbanding ngan anak murid...
6 comments:

 1. slm..
  musim dia dh.. nk wat guana.. hujan rahmat tu heh heh

  ReplyDelete
 2. Mudah-mudahan kita sentiasa dalam lindungan Allah

  ReplyDelete
 3. cikgu adham..
  yo lah.. kena bersedia dengan bot2 utk mindah
  balik ko cuti nih... ko nak bina masjid .... tiang doh ada cuma siap bumbung aje

  ReplyDelete
 4. sally..
  ujan luar ko ujan dale rumah... harap hok dale rumah dah kemarau balik

  ReplyDelete
 5. pinatbate
  Insya Allah.. selamat semuanya

  ReplyDelete