nuffnang

Sunday, December 18, 2011

Kepelbagaian Dakwah Masa Kini

Dewasa kini terdapat banyak uslub dakwah yang boleh di praktikkan oleh umat Islam untuk menarik golongan sasar ke arah Islam. Bersesuaian dengan ayat al-Quran bermaksud: Serulah kepada Tuhan( Allah ) dengan cara bijaksana ( Hikmah ) peringatan/nasihat yang baik ( Mauizatul Hasanah )dan berdailog dengan dengan cara yang terbaik ( Wajaa dil hum billati hiya ahsan ).

Antara Uslub yang dapat diperhatikan masa kini ialah melalui muzik. Ramai artis2 dakwah ( yang dulunya otai dalam bidang masing ) telah menggunakan uslub ini untuk menarik umat Islam mendekati Islam dan juga untuk mendampingi masjid. Antara artis yang terlibat antaranya seperti Iwan, Sham Kamikaze, Ito, dan ramai lagi yang tak dapat abiey sebutkan.

Antara video artis terbabit ialah:


Sham Kamikaze

IwanitoMawi dan Akhil Hayy

Tapak Dakwah Islam banyak diperkukuhkan oleh badan-badan tertentu yang sentiasa bergerak menanam akidah dikalangan masyarakat. NGO dan badan kerajaan banyak mengembeling tenaga membentuk saf yang kukuh untuk tujuan yang murni ini. antaranya ABIM, IKIM, YADIEM, PERKIM, Jabatan Agama Negeri2 dan banyak lagi.

Teruskan kegemilangan Islam... lupuskan akidah yang makin meyongsangkan.. pulihkan kesucian Islam.... Letakkan Islam ditempat yang sepatutnya....

VERSI ABIM.
Semoga sama-sama kita diberi kekuatan untuk dakwah islamiah  walau apa jua cara yang digunakan...

No comments:

Post a Comment