nuffnang

Monday, January 26, 2009

Keakraban Persahabatan

25 Jan 2009~Hari ini, tanpa disangka dapat panggilan daripada sahabat lama dari Terengganu Darul Iman. Lama rasanya tidak jumpa tiba-tiba muncul di Kota Bharu.

Maaf kawan tak dapat meraikan kedatangan di rumah. Terpaksa berjumpa di Hospital Kota Bharu. Jamuan pun terpaksa dibuat di restoran berhampiran dengn Hospital. Insya Allah lain kali akan diraikan dengan sebaik mungkin.
Cikgu Zulnaidi pernah bertugas bersama di SMK Kabong Sarawak. Sepanjang bersama pelbagai suka duka ditempuhi. Segalanya masih segar diingatan. bila dapat berjumpa ni terasa macam berada di Sarawak pulak.
Keluarga Penulis bersama dengan keluarga Cikgu Zulnaidi. Dulu sama-sama bujang.. sekarang tengoklah, sama ramai team penulis ngan team cikgu Zulnaidi.


Masih seperti dahulu.. tetaap manco. terima kasih atas kunjunganmu


Anak sulungnya sama dengan anak sulung kita..... cayalah.

Melayan kerenah anak bongsu daun keladi... bila lagi nak tambah????

Anak kedua comel macam ayahnya.. hebat-hebat

Dikala ini teringat pulak nak selitkan tazkirah persahabatan yang digariskan oleh Al-Qamah
NASIHAT yang boleh diikuti dalam membina persahabatan ialah sebagaimana pesanan al-Qamah (seorang sahabat Rasulullah saw) kepada anaknya:
Pertama: pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya, dia adalah hiasan diri kita dan jika kita dalam kekurangan nafkah, dia suka mencukupi keperluan.
Kedua: pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, dia suka menerima dengan rasa terharu, jikalau ia melihat kebaikan yang ada pada dirimu, dia suka menghitung-hitungkan (menyebutnya).
Ketiga: pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, ia suka menerima dengan rasa terharu dan dianggap sangat berguna, dan jika ia mengetahui mengenai keburukan dirimu ia suka menutupinya.
Keempat: pilihlah sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya, pasti ia memberi, jikalau engkau diam, dia mula menyapamu dulu dan jika ada sesuatu kesukaran dan kesedihan yang menimpa dirimu, dia suka membantu dan meringankanmu serta menghiburkanmu.
Kelima: sahabat yang jikalau engkau berkata, ia suka membenarkan ucapan dan bukan selalu mempercayainya saja. Jikalau engkau mengemukakan sesuatu persoalan yang berat dia suka mengusahakannya dan jika engkau berselisih dengannya, dia suka mengalah untuk kepentinganmu.
Dalam memilih sahabat kita hendaklah memilih sahabat yang baik agar segala matlamat dan hasrat untuk memperjuangkan Islam dapat dilaksanakan bersama-sama sahabat yang mulia.
Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara : “Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan, Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu, Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabbmu, ..dan dosa-dosa yang silam di sulami dengan taubat kepada Dzat yang Memiliki mu.”
“sampaikan! lah walau satu ayat” al hadis
LAA HAULAWALA QUWWATAILLA BILLAH


No comments:

Post a Comment