nuffnang

Wednesday, February 25, 2009

Ku Kehilangan Rakan Setugas

N3 kali ni merujuk kpd kehilangan rakan setugas di SMK Bandar Chiku Gua Musang. Ambo dikejutkan dengan panggilan jam 12.45 malam pada 23.feb.2009. Panggilan dibuat oleh bekas PKKO Cikgu Abdul Rahman ( Man Unser ) Bachok. Terkedu seketika apabila terdengar dicorong handset ambo : " Ustaz Cik Idi dah tak ada", Innalillahiwainnailaihirajiuun. rasanya baru je bertemu dengannya.. Terpacul soalan:"Apa sakitnya", Setahu ambo, Allahyarham sihat dan tidak berpenyakit.. Mati semasa main badminton.. Serangan Jantung???

Masa tuh terbayang member2 yang sama mengajar di SMK Bandar Chiku dulu. Semuanya ambo sms dan maklumkan kepada mereka. Bermula dari saat tuh... mata tak terlelap hingga ke pagi.. Hajat dihati nak melawatnya pada pagi tersebut, tak sempat kerana pegawai JPN nak datang ke sekolah dan melihat P&P. ahhhhhhhh... makin kelam kabut, semalam dah lah tak tidur hari ni ada yang nak masuk kelas pula. pening pening...

Hari ni 24.Feb.2009, Hati semakin bergelora dan gundah gulana, hentam sajalah... kelas berjalan seperti biasa... ahh.. lega tak ada yang masuk ke kelas. petangnya bawa pelajar ke MD Ketereh untuk kejohanan bolasepak. Hati sedikit terhibur dengan kejayaan pasukan MD Kota Bharu Selatan menentang MD Pasir Putih 7-0.

Hati masih memikirkan arwah cik idi yang berada di Kasa Pasir Mas. Kawan-kawan lama dah pergi menziarahi rumah arwah. Bekas tenaga pengajar SMK Bandar Chiku. Bini ambo telah pergi menziarahi bersama ustazah Ruhaizan. Insya Allah hari Jumaat ambo sekeluarga akan menziarahi keluarga arwah sekali lagiiii.


Ambo selitkan sedikit tazkirah untuk tatapan semua

BETAPA kerapnya malaikat maut melihat dan merenung wajah seseorang, iaitu dalam masa 24 jam sebanyak 70 kali, andainya manusia sedar hakikat tersebut, nescaya dia tidak akan lalai mengingati mati. Tetapi oleh kerana malaikat maut adalah makhluk ghaib, manusia tidak melihat kehadirannya, sebab itu manusia tidak menyedari apa yang dilakukan oleh Malaikat Izrail.
Justeru itu tidak hairan jika ramai manusia yang masih mampu bersenang riang dan bergelak ketawa, seolah-olah dia tiada masalah yang perlu difikir dan direnungkan dalam hidupnya. Walaupun dia sebenarnya adalah seorang yang miskin amal kebajikan serta tidak memiliki sebarang bekalan untuk akhiratnya, dan sebaliknya banyak pula melakukan dosa.
Sebuah hadis Nabi s.a.w yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Abbas r.a, bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:
"Bahawa malaikat maut memerhati wajah setiap manusia di muka bumi ini 70 kali dalam sehari. Ketika Izrail datang merenung wajah seseorang, didapati orang itu ada yang sedang gelak ketawa. Maka berkata Izrail: Alangkah hairannya aku melihat orang ini, sedangkan aku diutus oleh Allah Taala untuk mencabut nyawanya, tetapi dia masih berseronok-seronok bergelak ketawa."
Manusia tidak akan sedar bahawa dirinya sentiasa diperhati oleh malaikat maut, kecuali orang-orang soleh yang sentiasa mengingati mati. Golongan ini tidak lalai dan sentiasa sedar terhadap kehadiran malaikat maut, kerana mereka sentiasa meneliti hadis-hadis Nabi s.a.w yang menjelaskan mengenai perkara-perkara ghaib, terutama mengenai hal ehwal mati dan hubungannya dengan malaikat maut.
Meskipun mata manusia hanya mampu melihat alam benda yang nyata, tidak mungkin dapat melihat kehadiran malaikat maut itu. Namun pandangan mata hati mampu melihat alam ghaib, iaitu memandang dengan keyakinan iman dan ilmu.
Tidak ramai manusia yang mengaitkan kematian itu dengan kehadiran malaikat maut yang datang tepat pada saat ajal seseorang sudah sampai, sedangkan malaikat maut sentiasa berligar di sekeliling manusia, mengenal pasti memerhatikan orang-orang yang tempoh hayatnya sudah tamat.
Sesungguhnya malaikat maut menjalankan arahan Allah SWT dengan tepat dansempurna, dia tidak diutus hanya untuk mencabut roh orang sakit sahaja, ataupun roh orang yang mendapat kecelakaan dan malapetaka. Jika Allah SWT menetapkan kematian seseorang ketika berlaku kemalangan, atau ketika diserang sakit tenat, maka Izrail mencabut roh orang itu ketika kejadian tersebut.
Namun ajal tidak mengenal orang yang sihat, ataupun orang-orang mewah yang sedang hidup rehat dibuai kesenangan. Malaikat maut datang tepat pada waktunya tanpa mengira orang itu sedang ketawa riang, atau mengerang kesakitan. Bila ajal mereka sudah tiba, maka kematiannya tidak tertangguh walau sesaat.
Walau bagaimanapun ada ketikanya Allah SWT jadikan berbagai sebab bagi sesuatu kematian, yang demikian itu ada hikmah disebaliknya. Misalnya sakit tenat yang ditanggung berbulan-bulan oleh seseorang, ia akan menjadi rahmat bagi orang beriman dan sabar, kerana Allah Taala memberi peluang dan menyedarkan manusia agar dia mengingat mati, untuk itu dia menggunakan masa atau usia yang ada untuk berbuat sesuatu, membetulkan dan bertaubat dari dosa dan kesilapan serta memperbaiki amalan, serta menambah bekalan untuk akhirat, jangan sampai menjadi seorang yang muflis di akhirat kelak.
Begitu juga orang yang mati mengejut disebabkan kemalangan, ia akan menjadi pengajaran dan memberi peringatan kepada orang yang masih hidup supaya mereka sentiasa waspada dan tidak lalai dari berusaha memperbaiki diri, menambah amal kebajikan dan meninggalkan segala kejahatan. Kerana sekiranya ajal datang secara tiba-tiba pasti akan membawa sesalan yang tidak berguna.
Di kalangan orang solihin menganggap bahawa sakit yang ditimpakan kepada dirinya adalah sebagai tanda bahawa Allah SWT masih menyayanginya. Kerana betapa malangnya bagi pandangan orang-orang soleh itu jika Allah SWT mengambil roh dengan tiba-tiba, tanpa sebarang amaran terlebih dahulu. Seolah-olah Allah SWT sedang murka terhadap dirinya, sebab itulah Allah SWT tidak beri amaran terlebih dahulu kepadanya.
Keadaan orang itu ibarat orang yang tidak menyedari adanya bahaya di hadapannya, jika tiada amaran terlebih dahulu nescaya dia akan menjerumus ke lembah bahaya itu.
Hakikatnya, ajal itu adalah ketetapan Allah, yang telah termaktub sejak azali lagi. Semuanya telah nyata di dalam takdir Allah, bahawa kematian pasti tiba pada saat yang ditetapkan. Izrail hanyalah tentera-tentera Allah yang menjalankan tugas seperti yang telah diamanahkan kepadanya.
Firman Allah Taala:
Yang bermaksud: "Tiap-tiap umat mempunyai ajal, maka apabila telah datang ajalnya mereka tidak dapat mengundurkannya barang sesaat pun dan tidak dapat (pula) mencepatkannya."

4 comments:

 1. ..tumpang simpati atas kehilangan sahabat Abiey ni..moga beliau d tempatkan d kalangan org beriman..

  ReplyDelete
 2. salam takziah buat atas pemergian sohabat saudara..Al-Fatihah

  ReplyDelete
 3. teacher sally
  Thanks, simpati anda didahului dengan ucapan terima kasih.

  Fly
  Terima kasih, sedekahkan alfatihah untuk arwah

  ReplyDelete
 4. Innalillahiwainnailaihiraajiun..salam takziah

  Abiey...
  Saya pun baru saja kehilangan kawan yg juga jiran sebelah rumah tiga hari lepas..dulu kami bermain dan membesar bersama-sama..mengayuh basikal ke sekolah dan bersama juga mengharung zaman remaja...yg paling sedih beliau pergi meninggalkan anak-anak kecil yg masih dahaga kasih ibu..

  Tazkirah Abiey menyedarkan saya betapa fakirnya saya ..hampir tiada sebarang persediaan menghadapai saat yg tidak tau bila datangnya itu...

  ReplyDelete